miercuri, 20 mai 2009

scrisori de proscris (2)

Cu siguranta stii cat de enervant e sa incerci sa scapi de un muc pe care l-ai facut biluta si care nu vrea sa se dezlipeasca de tine nicicum, scotandu-te din pepeni pentru ca ramane agatat ba de un deget, ba de altul.

Asa si vointa mea personala. Ca un muc de care nu pot sa scap. Dar manierele impun sa o fac.

Acuma, ar trebui sa detaliez ce inseamna "maniere". Un set de reguli si proceduri care sunt menite sa scoata din oameni untul inspumat. Direct. O intreaga lista de NU-uri, care face din oameni in toata firea soricei care merg in varful picioarelor - ca sa nu se auda tocurile in marea catedrala lucrativa; o nesfarsita filosofie care te face sa te gandesti daca hainele sunt in cromatica corporate, daca dunga pantalonilor e suficient de evidenta ca sa poti taia un mar cu ea, daca te duci sa-ti iei o cafea - pentru ca asta presupune ca trebuie sa-ti iei sacoul pe tine, sa deschizi-inchizi usa dupa tine in cea mai mare liniste plus cea mai mare viteza, sa topai silentios pana la parter, sa actionezi aparatul de cafea si sa te intorci rapid, preferabil fara sa versi ceva pe jos, si daca nu esti capabil de asta, solutia logica e sa-ti cumperi o cana mai mare, care te ajuta sa te misti mai eficient. Telefoanele sunt date pe minim, vocile sunt si ele ajustate, pronuntia munteneasca spiraleaza pe conexiunile telefonice, totul se vrea aseptic, profesionist, profitabil.

Partea interesanta e atunci cand ti se cere sa faci ceva si pici prost pentru ca ai avut prea multa initiativa. Pentru ca ai vrut sa dovedesti ca poti sa judeci cu capul din dotare, ca poti sa lucrezi independent, ca poti fi eficient, ca te-ai informat si esti capabil sa decizi care sunt persoanele pe care le implici in proiect - le arunci in bolul mixerului si inspumezi untul dupa modelul deja prezentat. Ei bine... nu e bine. Giiiizzaaaas, oameni buni, take a break.

Incerc sa fiu cuminte. Incerc sa fiu flexibila, adaptabila. Elastica. Devin un arc. O sa ajung curand la punctul de compresie maxima. Si cred ca atunci o sa-mi var mucul inapoi in nas. Pen'ca-i AL MEU.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu