marți, 13 decembrie 2011

codul bunelor maniere adnotat

Mare dilema: cum procedezi cand iti stergi nasul cu spectatori? Codul bunelor maniere spune ca nu e frumos sa intorci altora spatele. Cred totusi ca e de preferat sa le oferi celorlalti spatele decat sa le oferi reprezentatia celor doua degete inmanusate in servetel, varate fiecare intr-o nara si gestul de nereprimat care ne face pe toti, la sfarsit, sa ne uitam in servetelul folosit pentru a analiza cantitatea si calitatea minereurilor extrase din cavitatea nazala.

Da, e politicos sa spui "pofta buna" si "sa-ti fie de bine". Doar ca tot de politete tine si obligatia ta de a respecta dreptul celui care mananca la imbucaturi nefragmentate de raspunsurile pe care propria-i politete il obliga sa ti le dea.

Nu intreba "ce faci, cum esti?" cu ochii in monitor sau in timp ce treci, fara sa reduci viteza, pe langa cineva, doar pentru a umple cu ceva cei cativa pasi pe care ii faceti oarecum impreuna. E mai onorabil sa te arati fatis indiferent decat evident ipocrit.

Si, pentru Dumnezeu, nu face conversatie cand te intalnesti cu o colega la toaleta. Mai ales cand fiecare e in plina actiune, in cabina ei. Faptul ca porti un dialog peste peretii subtiri si incompleti ai WC-urilor nu face mai putin jenanta alaturarea fortata a doua persoane in momente atat de intime.

Uneori, politetea de trotuar este scutul cu care-si apara unii lipsa de personalitate. Faptul ca sunt privati de creativitatea care le permite sa improvizeze inteligent ma apara atunci cand imi permit sa fiu neconforma: nu pot sa-mi dea decat fie o replica standard, fie una de rautate fatisa. Ceea ce, nu-i asa, e demascator si lipsit de politete.

Un comentariu:

  1. Interesant - ca ai scris cateva maniere in viziunea ta (si nu preluate de pe internet). Felicitari pentru tema abordata.

    RăspundețiȘtergere