vineri, 4 septembrie 2015

Rahati de caini, rahati de oameni

Rahati de caini, rahati de oameni

Dimineata, doar eu cu steluta în curtea blocului. Trece un individ cu câinele în lesă - îl lasa sa-si facă nevoile lângă gard, după care își continuă drumul până la maidanul cât un teren de fotbal de peste drum. La întoarcere, o ia pe cealaltă parte, ca să nu treacă pe lângă mine. Conta pe sentimentul meu de neputință - are sens sa-ti pui mintea cu nesimțiții? Conta pe faptul ca sunt cu cea mică și ca-s priponuta lânga ea - dar i-am făcut surpriza sa-l ajung cu vocea, pentru ca și azi am ales să nu tac.

L-am rugat să strângă mizeria. Pornește spre gard mormăind, nu găsește rahatul. Îi promit ca îl găsesc eu în locul lui și i-l lipesc de usa apartamentului. Protestează, dar scoate punga pe care o avea, totuși, la el și strânge. Ce sens a avut toată scena asta dacă stii ca trebuie să aduni si ai punga pregătită ?!?

Mai, proprietar de câine, trebuie să înțelegi ca animalul intră în casa ta îți aduce o serie de obligații și responsabilități. Una dintre ele e aceea de a strânge rahatul după el. Da, chiar și pe cel de afară. Mai cu seamă pe cel de afară!

Prima responsabilitate e chiar față de animalul tău. E o cruzime sa-l obligi sa-si tortureze sfincterele numai pentru ca tu nu binevoiești să te trezești cu 5 minute mai repede, ca sa-i dai ocazia să se stăpânească până ajungi intr-un loc pentru plimbat câinii. Și chiar și acolo trebuie să aduni - pentru ca o să mergi în locul respectiv de cel puțin două ori pe zi si, inevitabil, o sa-ti calci pe urme. Tu sau alții mai "norocoși".

A doua responsabilitate față de câinele tău e să nu-l expui inutil furiei vecinilor sătui să te caci pe nervii lor. Unii își pot lua dreptatea în mâna și sa-ti otrăvească cel mai bun prieten. Ori sa-l calce " accidental" cu mașina, prima dată cu fata și apoi, tot "accidental", în marșarier. Câinele n-ar trebui să sufere pentru ca tu ești un exemplar care nu-i în stare sa-si însușească dresajul social.

Mai gandeste-te și la tine, ca oricum ești obișnuit să nu-ti pese de alții. Patrupedul tău drag poate înfuleca dintr-o clipă rahatul altui câine de stăpân nesimțit. Ce bucurie sa-ti lingă mâinile și fata după un asemenea ospăț, nu-i așa?

Faptul ca-n curte sunt peste tot baligi de cal și de vacă nu e o scuză pentru tine. Decât dacă ești sigur ca nu putem aștepta de la tine să ai mai mult creier și mai mult bun simț decât o rumegătoare.

Nici nesimțirea altor stăpâni de câini din curtea blocului nu e o scuză. Strange după câinele tău și invata-i să strângă și ei după ai lor. Și nu te mai comporta ca o victimă pentru ca te admonestează lumea - după noi rămân doar cuvinte, după voi rămân rahați.

Nu e nevoie să ai copii ca să fii iluminat brusc de o nesfârșită înțelepciune, singura care te face să înțelegi de ce este grobian și neigienic să lași fecalele câinelui pe unde îl copleșește nevoia. Dacă ai în cutia craniană cel puțin dou neuroni care își vorbesc, ești perfect înzestrat să judeci și singur ca este neplăcut să coborî din mașină în caca de câine, să calci în el în timpul plimbării sau sa-l inhalezi în praful verii. Ca să nu mai spun ca e scandalos ca nesimțirea unora să te oblige sa-i smulgi propriului copil din mana o bucată de rahat!

Da, recunosc: am un copil care acum renunța la scutec. Da, recunosc, face uneori caca în curtea blocului. Dar sunt câteva deosebiri esențiale între mine și ține, proprietar iresponsabil de câine. În primul rând, eu strâng întotdeauna după copilul meu fără să astept să mă prindă cineva în flagrant. În al doilea rând, copilul meu va înceta să mai facă afară în maxim doua-trei luni, pe când câinele tău va continua cât trăiește. Sper să nu-ti ia 12-13 ani ca să înveți să strangi după el! Astea sunt cele două mari deosebiri evidențe între noi. Nu aduc în discuție bunul simț si respectul față de ceilalti - sunt noțiuni care, din păcate, sunt peste puterea ta de înțelegere!

Știu ca e un război pierdut. Dar sper să poarte cât mai mulți bătălia asta împreună cu mine - e singura șansă să ne minimizăm pierderile!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu