vineri, 18 octombrie 2013

Romania lor

Stii basmele alea in care eroul fara vrere trebuie sa treaca printr-o gramada de incercari pana sa devina erou de-a binelea? Ba se lupta cu zmeii, care-l trantesc de pamant de-l ingroapa succesiv pana la glezne, eject, pana la genunchi, eject din nou, pana la brau, ia de-aici o sesiune de impachetari cu noroi si maluri; ba Scorpia pe care o urmareste arunca in urma ei diverse mici obiecte de ingrijire personala, vezi piaptanul, care se transforma in obstacole gen padure seculara, neumblata de picior de om sau patruped intreg la cap, munti de netrecut nici in zbor etc etc. Le mai stii ? Te amuzau cand erai copil ? Crezi ca te-ar mai amuza acum, daca le traiesti pe propria piele ?!?

Ei bine, eu le traiesc si tare ma tem ca, de voi razbate, n-am sa fiu nici un fel de erou, doar un om cu nervii ferfenita. Si nici n-am sa primesc fata imparatului drept sotie si jumatate de imparatie, ca-s gata maritata si cu burta la gura, pe deasupra. Pentru fata proprie si din indarjirea mea de Berbec, orbecai si ma lupt mai departe prin tot felul de hatisuri birocratice, pana fie razbesc, fie pusca vreo piesa esentiala de la motoras.

Sa facem un SRL. Ce mare scofala ? Mai ales cand te ajuta un jurist. Pai, dupa ce umbli sa-ti deschizi cont, sa faci rost de extras de carte funciara, dupa ce specialistul iti cere semnaturile necesare pentru documentatia de infiintare a firmei, constati ca uita sa-ti puna un cod CAEN. Egal inca o saptamana de asteptare ca sa iasa actele.

Evident, de la Registrul Comertului iti infiinteaza SRL-ul neplatitor de TVA din oficiu. Pai de ce sa nu te mai trimita pe la alte institutii, cand te pot trimite? Du-te, cetatene, sa vizitezi functionarimea pitoreasca ! Fa alt dosar, depune-l, suna-i pe oamenii de la Finante care, pentru a te autoriza ca platitor de TVA, trebuie sa-ti vada spatiul unde-ti desfasori activitatea, ia-i cu maina ta personala si du-i / adu-i de la locul faptei. Pentru ca statul n-are bani de asa ceva. Bucura-te ca nu trebuie sa platesti nici o taxa pentru operatiunea asta si mai fa-ti si mila de cei doi functionari care, dupa 40 de km si 2 ore de stat in trafic, intra in spatiu si-ti completeaza doar numele pe formularul deja plin de celelalte date, fara sa se uite si fara sa intrebe nimic altceva despre activitate sau dotarile sediului. Nu puteam pune numele si semnatura aia economisind timpul tuturor si benzina mea ?!?

Apoi asteapta sa-ti iasa codul de platitor de TVA, du-te sa te inregistrezi in Registrul Operatorilor Intracomunitari si incearca, intre timp, printre picaturi, sa te autorizezi si la Protectia Consumatorului. Unde se uita doamna peste statut si zice ca nu-s bune codurile CAEN alese pentru activitatea mea, dar nu stie sa-mi spuna care sunt bune. Dupa ce te incurajeaza in halul asta, asuma-ti riscul de a merge mai departe cu demersul de autorizare, pentru ca ti-ai ales codurile dupa cele ale altor firme care fac ceea ce vrei si tu sa faci. Fugi sa platesti taxa de autorizare, acum ca, in principiu, restul dosarului e in regula. Goana la bancomat. Bancomatul iti scuipa-n fata: card invalid. Viteza la banca: surpriza, poprire ! In criza de timp, plateste inca o data o taxa pe care statul si-a luat-o deja din contul tau de Trezorerie. Pentru ca vrei sa rezolvi azi, faci ca vulpea prinsa-n cursa: iti rozi laba si accepti sa dai statului in avans inca 400 lei, ca sa-ti poti termina astazi dosarul de autorizare la ANPC, urmand sa-ti reglezi socotelile cu statul in urmatorul trimestru. Apoi, directia Posta Romana, unde te umilesti de trei ori, ca tot e cifra magica, pentru ca nu stii, in ciuda pregatirii cu studii superioare, sa completezi un mandat postal corect din prima, mai ales ca n-ai mai scris de foooaarte multa vreme de mana istorii intregi pe boabe de orez, drept urmare nu-ti incap denumirile kilometrice de institutii ale statului in rubricatura mandatului postal. Si cand se incheie cu bine toate astea - 400 de lei dati statului pentru ca esti strans cu usa de timp, 27 de lei comision de retragere de la casieria bancii, pentru ca e blocat cardul, 30 de lei comision la mandatul postal, 2 ore de alergat intre ghisee si nu se stie cati litri de benzina mai tarziu - constati ca e prea tarziu !!! Ca timpul ti-a expirat si trebuie sa mergi sa prestezi pe plantatia altora. Nervi cu spume !

Inaltator, nu? Si stai, ca mai urmeaza niste incercari, mai sunt doar 9 zile din luna asta si, daca ANPC face figuri - si cate motive ar putea sa-si gaseasca, nu-i asa? - nu pot depune dosarul de autorizare la Vama. In timp ce prima institutie da dovada de functionare, pana iese autorizatia in forma ei oficiala si definitiva, a doua nu cunoaste acest concept si te autorizeaza sa lucrezi legal doar incepand cu data de 1 a lunii imediat urmatoare celei in care ai depus dosarul corect !

E drept ca pana acum am avut si foarte multe mici si mari ajutoare nesperate - o aripa de albina fermecata de-aici, o ulcica de galbeni dezgropata la fix de colo, un furnizor pe care l-am bombardat cu mailuri si rugaminti pana s-a induplecat sa lucreze cu mine si care, dupa doua luni deja, are inca rabdare si gratia extraordinara de-a ma face sa ma simt cel mai important client al lui, in conditiile in care nu i-am dat inca nici o comanda... Dar, totusi !! Chiar trebuie sa trec prin toate aceste incercari initiatice pentru a avea dreptul de a munci in branci pentru mica imparatie pe care vreau s-o construiesc cinstit pentru familia mea ?!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu